De beschuldigde bitcoin-wasser Alexander Vinnik kan binnenkort terechtstaan in Frankrijk.

Volgens het persbureau Agence France-Presse (AFP) heeft een Parijse rechter de Russische staatsburger bevolen om terecht te staan wegens afpersing, witwassen van geld, criminele organisatie en het frauduleus verkrijgen en wijzigen van gegevens in gegevensverwerkingssystemen. Volgens het rapport hebben de Franse autoriteiten Vinnik ervan beschuldigd dat hij tussen 2016 en 2018 meer dan 100 van de 160 miljoen dollar heeft verduisterd. Vinnik werd in 2017 in Griekenland gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten en werd later aan Frankrijk uitgeleverd.

Alexander Vinnik wordt beschuldigd van het witwassen van 3,4 miljard dollar aan bitcoins.

De Russische ingezetene Alexander Vinnik, ook bekend als “de heer Bitcoin”, wordt beschuldigd van het witwassen van 300.000 Bitcoin, dat is ongeveer 3,4 miljard dollar in de perstijd in de loop van zes jaar door de nu verdwenen crypto-beurs BTC-e. Vinnik werd gearresteerd tijdens een vakantie naar Griekenland in 2017 op basis van een aanklacht van de Verenigde Staten en vervolgens uitgeleverd aan Frankrijk in januari. De beschuldigde Bitcoin Billionaire wasser wacht nog enkele maanden op een proces in Frankrijk omdat hij eerder dit jaar werd uitgeleverd aan het Europese land.

De beschuldigde bitcoin-wasser wordt ook in de VS en Rusland gezocht.

De bitcoin-wasserette beschuldigde Alexander Vinnik vroeg eerder om zijn uitlevering aan zijn thuisland, waar hij naar verluidt minder aanklachten zou krijgen voor het bedriegen van slachtoffers van 11.000 dollar. Russische functionarissen hebben hard gevochten om Vinnik terug te krijgen naar zijn vaderland, maar het Griekse Hof heeft hem uitgeleverd aan Frankrijk om veel zware aanklachten te krijgen. Na zijn proces in Frankrijk besluit Vinnik terug te keren naar Griekenland om uitlevering aan de Verenigde Staten onder ogen te zien, waar de autoriteiten hem naar verluidt willen ondervragen over zijn connectie met de beruchte hack van de berg Gox. Een deel van de Bitcoin van BTC-e kan afkomstig zijn van de inmiddels overleden Japanse crypto-uitwisseling.